In een poging om Bitcoin te promoten als een levensvatbaar bedrijfsmiddel, publiceerde Fidelity een zestal antwoorden op de meest voorkomende kritiek.
In het kort
- Fidelity, actief in het Bitcoin ecosysteemsysteem oktober 2018, publiceerde een verdediging van Bitcoin, waarin recent onderzoek werd gesynthetiseerd.
- De meeste critici veronachtzamen de afwegingen die Bitcoin met opzet maakt, waardoor ze volgens de evaluatie van Fidelity op een hoop worden gegooid met zwakke punten.
- De toegewijde gemeenschap is een enorme troef, zegt Fidelity, wat misschien wel blijkt uit hun goddeloze bereidwilligheid om voor Bitcoin op te komen.
Fidelity wil dat de wereld zich opwarmt voor Bitcoin. Het heeft gisteren een hele blogpost besteed aan het verdedigen van de grootste cryptocurrency door middel van een marktcap – een technologie die volgens velen op een dag Fidelity, een gecentraliseerde financiële instelling, overbodig zou maken.
Ria Bhutoria, onderzoeksdirecteur bij Fidelity Digital Assets, de afdeling van Fidelity die verantwoordelijk is voor de behandeling van cryptocurrency’s, schetste een zesvoudige verdediging voor Bitcoin.
Ten eerste reageerde ze op de aanklacht dat Bitcoin te vluchtig is en te traag en te duur om een betaalmiddel te worden. „De volatiliteit van Bitcoin is een afweging die zorgt voor een perfecte inelasticiteit van het aanbod en een interventievrije markt“, betoogde ze.
Wat betreft de problemen rond betalingen, stelt Bhutoria dat dit slechts één van de „bewuste afwegingen“ is, aangezien Bitcoin „kern-eigenschappen als decentralisatie en onveranderlijkheid“ biedt.
Hier herhaalt Bhutoria de verdediging van de maximalisten van Bitcoin in 2017, die stelden dat Bitcoin zichzelf niet zou moeten optimaliseren voor betalingen ten koste van centralisatie. Tegenstanders waren het daar niet mee eens, splitsten zich af van Bitcoin en vormden Bitcoin Cash. Met andere woorden, de zwakte van Bitcoin is… goed voor Bitcoin.
Vervolgens verdedigde Bhutoria de enorme hoeveelheden energie die verspild werden door de Bitcoin-mijnbouw. Ze wees op de opkomst van hernieuwbare energiebronnen en zei dat Bitcoin-mijnwerkers energie gebruiken die anders toch verspild zou worden, zoals „gestrand gas, dat gebruik maakt van energie die niet voor andere doeleinden verbruikt mag worden en de uitstoot van koolstof en methaan in het proces vermindert“.
Dit lijkt minder overtuigend. De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index schat dat Bitcoin-mijnwerkers 84 Terawatt elektriciteit per jaar gebruiken. In een recent onderzoek van alle topmijnbouwpools heeft het Centre for Alternative Finance van de Universiteit van Cambridge vastgesteld dat slechts 39% van de energie voor de winning van cryptocurrency afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. De andere 61% is afkomstig van niet-hernieuwbare energie, zoals fossiele brandstoffen zoals steenkool.
Maar Bhutoria heeft meer argumenten. Vervolgens, net als dat wapens geen mensen doden, kan Bitcoin illegale activiteiten faciliteren, maar is het daar niet verantwoordelijk voor. „Bitcoin is, net als geld of het internet, neutraal en heeft eigenschappen die waardevol kunnen zijn voor goede en slechte actoren,“ zei Bhutoria. Illegale activiteiten maken slechts een klein deel uit van alle Bitcoin-handel, wijst ze erop: slechts 1%, volgens gegevens van het bedrijf Elliptic, dat blokketenanalyses uitvoert.
Bhutoria verwerpt verder de misvatting dat Bitcoin door niets wordt gesteund. Haar tegenstanders kunnen beargumenteren dat Bitcoin niet wordt ondersteund door „cash flows, industrieel nut of decreet“.
Bhutoria stelt dat dit niet verder van de waarheid kan zijn. „Het wordt ondersteund door code en de consensus die bestaat onder de belangrijkste belanghebbenden,“ zei ze. „De belanghebbenden van Bitcoin maken de expliciete keuze om het netwerk te gebruiken en te ondersteunen, en realiseren zich zo de unieke eigenschappen van Bitcoin – de perfecte schaarste van bitcoin, de onomkeerbaarheid van transacties en de weerstand tegen inbeslagname en censuur“.
En tot slot, de kritiek van de duurzaamheid. Hoe zit het met het concurrentievoordeel van Bitcoin? Zou het kunnen worden overtroffen? Niet zo gemakkelijk, zegt Bhutoria. Ook al zijn er veel pogingen geweest, geen enkele is in de buurt gekomen van het overtreffen van Bitcoin.
Forking is één ding (als open-source software, dat is te verwachten), maar het repliceren van de gemeenschap (van mijnwerkers en gebruikers tot validators en ontwikkelaars) en haar netwerkinspanningen is een heel ander verhaal. En dat is waar de ware kracht van Bitcoin ligt, betoogde ze. Heeft Wall Street een Twitter leger?
Fidelity kwam in oktober 2018 in het Bitcoin-spel terecht. Fidelity Digital Assets levert onder andere cryptobewaardiensten en exploiteert een beursgenoteerd Bitcoin-fonds.
Fidelity heeft per 30 juni 2020 $8,8 biljoen aan activa van klanten. De volledige marktkapitalisatie van de crypto-economie bedraagt $457 miljard, oftewel 5% daarvan. Bitcoin heeft nog veel te doen voor Fidelity om het als een existentiële bedreiging te beschouwen. Gelukkig, berichten als Bhutoria’s hulp.